fbpx

Een feest organiseren? Hapjes en drankjes.

Je bent nu goed op weg om je feest ook daadwerkelijk een feest te maken. Je hebt besloten waar je het wil gaan houden en wat je budget is maar nu loop je toch wel tegen iets aan wat ongemakkelijke situaties met zich mee kan brengen. Wat besluit je in huis te halen aan hapjes en aan drankjes? Laten we beginnen met de hapjes.

Hapjes

 Psychologie achter eten:

Om te beginnen lijkt het mij handig om uit te leggen waarom de hapjes zo belangrijk zijn en waarom dit tot ongemakkelijke situaties kan leiden.  Eten geeft ons een gevoel waarbij alle zintuigen geprikkeld worden, hier zijn 2 uiterst duidelijke voorbeelden van. We hebben het natuurlijk over Smaak en Reuk, deze zintuigen gebruiken wij dagelijks in alles wat wij doen rondom eten maar ook als je op straat langs een banketbakker loopt gebruik je de neus en reuk om dit om te zetten in een gedachte. Toch zijn er ook nog andere zintuigen die we onbewust gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een grote pan prut welke misschien wel heerlijk is maar die je ziet en waar je al een oordeel over hebt voordat het überhaupt op je bord ligt, of dat je een oude boterham vastpakt en al direct denkt, die is droog, deze zal wel veel minder lekker smaken. Zo word alles wat je dagelijks doet op een eerste oordeel vaak al bepaald. Daarom is een eerste ontmoeting met mensen vaak het belangrijkste. Ook door eten kan een feestelijke sfeer snel omslaan.

Maar wat nu:

Ook hapjes voor bijvoorbeeld een feest, kun je in vele vormen en maten vinden, maar wat je nu moet doen om dat ene hapje te vinden wat mensen echt aanspreekt? Dat ligt aan het type event/feest. Wel zijn er een paar voorbeelden waar je het binnen kunt passen zodat dit sowieso geslaagd zal zijn. Hieronder heb ik de twee meest voorkomende soorten hapjes uitgelegd.

Tegenwoordig willen we graag een gezondere lifestyle aan nemen. Hier hoort natuurlijk het bewegen bij dat we iedere dag doen maar voeding is vaak nog veel belangrijker. Wat doe je dan bij een feestje? Laat je deze nieuwe gewoonte dan vallen of zet je door en maak je er iets speciaals van en geef je er een persoonlijke draai aan? Ook hier zijn er een paar dingen welke je kunt uitdelen ter vervanging van een taartstuk. Wil je graag healty food promoten en staat je bezoek daarvoor open, dat is wel nog altijd een belangrijk iets, gebruik dan direct deze checklist voor inspiratie op tafel:

 • Komkommer (Doet het altijd goed)
 • Cherrytomaatjes met mozerellastokjes
 • Zalmrapjes met magere roomkaas.
 • Kleine bakjes fruitsalade.

Als je in Brabant woont of in de omgeving van Brabant, zul je je vast meer kunnen vinden in de volgende hapjes. Wij Brabanders houden nou eenmaal van een gezellig feestje en willen daar ook Bourgondisch van genieten. Daarom hebben wij nu de meest voorkomende hapjes binnen het Bourgondische menu op een rij gezet zodat ook de mensen welke liever een Bourgondische gevoel naar binnen willen halen, zeker zullen gaan slagen:

 • Blokjes kaas (We blijven kaaskoppen 🙂
 •  bitterballen
 • Zelfgemaakte kip kerrie salade.
 •  Komkommer rolletjes met tonijnsalade
 • Rolletjes ham met kaas.
 • En vergeet natuurlijk niet de altijd bekende borrelnoten uit het bruin cafe om de hoek.
En natuurlijk een combinatie van deze twee mag op sommige feestjes niet ontbreken, want, willen we nou helemaal ongezond gaan doen? Ik zou zeggen Enjoy! Dus voor iedereen wie nog geen keuze heeft kunnen maken, hier nog een paar lekkere ideeën welke je zowel gezond als lekker zijn!
 
 • Mager gehakt in bladerdeeg
 • kaaskoekjes
 • Zelfgemaakte gehaktballetjes Sate
 • Appeltaartjes
 • Nachochips met Guacemole 

Drankjes

Dan zijn we toch wel aangekomen op andere belangrijke gedeelte. Namelijk de drankjes! Want wat koop je in en hoeveel koop je in? Dat ga ik je in het volgende gedeelte uitleggen.

Hoeveel heb ik nodig?

Er zijn een hoop mensen die gewoon maar wat inslaan en hopen dat het genoeg is maar dat kan veel makkelijker. Er is een maatstaaf waar je je aan vast kunt houden. Sommige mensen drinken namelijk maar 1 drankje per uur en andere 4 per uur, daar is niks aan te doen.Toch is er uit onderzoek gebleken dat bezoek in een eerste uur gemiddeld 3 drankjes drinkt. Dit is natuurlijk een gemiddelde, nummer 1 kan er 2 nemen en nummer 2 kan er 4 nemen. Toch word dit rechtgetrokken door elkaar. Na het eerste uur, pakken mensen gemiddeld 2 drankjes per uur. 1 drankje is 25 cl/0,25l

Laten we als voorbeeld een feestje van 4 uur pakken met 50 mensen:

 

 1. 50 x 3= 150 drankjes            |                  1. 50 x 2= 100
 2. 150 x 25 cl= 3750cl.             |                  2. 100 x 25cl= 2500cl                |               250 x 3= 7500cl.       |     7500 + 3750=11.250cl = 112,5 liter voor je feest.
Dit klinkt natuurlijk als heel veel drinken maar, dit is met 50 man en 4 uur. Misschien nodig jij maar 10 mensen uit voor 1 uur en heb je helemaal niet zoveel nodig. Bereken het op de bovenstaande manier en het zal zeker uitkomen op de juiste hoeveelheid.
 

Wat geef ik ze nou te drinken?

Wat je bezoek lekker vind kan ik natuurlijk vanaf hier niet zien maar ik heb in de vele jaren dat ik hier binnen deze sector al rond loop de nodige ervaring opgedaan. De stelregel waaraan ik mij houd gaat als volgt:

 • 20% Alcohol (Bier, Wijn, Whisky, Wodka, etc.)
 • 20% Prikloze dranken (Dubbel Friss, Taxi, Vruchtensappen, Sisi No Bubbles)
 • 50% Frisdranken (Cola, Sinas, Sprite, Dr Pepper)
 • 10% Koudgezet water.
Zoals je ziet heb ik nu een klein overzicht opgesteld. Natuurlijk kun je hierin schuiven, komen er meer mensen die prik niet lekker vinden, vraag het na, neem minder frisdrank mee. Komen er mensen die meer bier drinken, haal meer bier. Hopelijk heb je hier wat aan gehad. Mocht je nog niet helemaal klaar zijn met het lijstje of nog wat tips wil, neem dan snel contact met ons op om te kijken of we iets voor je kunnen betekenen.